Rólunk

Nomád Sport Alapítvány bemutatkozás

A Nomád Sport Alapítvány 2007-ben jött létre azzal a céllal, hogy az egészséges és sportos életmódot, a testi fejlődést támogassa, olyan tevékenységekkel, melyek a szabad levegőn űzhetők. Mindemellett nagy hangsúlyt kap az utánpótlás nevelés, oktatás, a természet védelme és a fiatalok mentális fejlesztése az alapítvány munkájában.

A tagok 2009 szeptembere óta mentorálják a saját szervezésben létrejött Nomád Terepfutó Suli közösség ifjú sportolóit. A terepfutó suli célja a tehetséges gyerekek kiválasztása és fejlesztése, sportversenyeken való szerepeltetése. A csapatban általános és középiskolások 6-tól, 18 éves korig, heti hat alkalommal az alapítvány elnökének vezetésével és a kuratóriumi tagok segítségével vesznek részt edzéseken. 2009 óta több mint 40 fő látogatja az edzéseket, átlagosan 25 fő állandó résztvevője van a foglalkozásoknak.

Küldetésünk

A 2009 szeptemberétől működő Nomád Terepfutó Sulit azzal a céllal hívtuk életre, hogy a Magyarországon egyre népszerűbb terepfutó sportágat megismertessük, a jelenleg sikeres hazai versenyzőink utánpótlását biztosíthassuk. Hazánk terepfutó versenyzői hosszú évek óta sikeresen szerepelnek több nemzetközi versenyen is. Büszkén állíthatjuk, hogy világszínvonalú a magyar terepfutó elit versenyzői gárda, és nemzetközi hírnévre tettek szert az elmúlt években. Ennek ellenére egyelőre nem sok műhely működik az országban, ahol az utánpótlás nevelésével foglalkoznának a szakemberek. A Nomád Terepfutó Suli az elsők között volt ezen a téren.

Nem csak terepfutással foglalkozunk, hanem az ATLÉTIKA valamennyi ágával (futással, távol- és magasugrással, dobó számokkal stb.).

A csapat tagjainak ingyenes edzéseket tartunk, hétköznapokon 17 órától a Miskolci Atlétikai Centrumban, hétvégente a környező hegyekben.

Szakembereink már 20-25 éve foglalkoznak atlétikával és terepfutással. Rangos nemzetközi versenyeken vettek részt és értékes tapasztalatokkal rendelkeznek a gyakorlati, és az elméleti felkészülés terén is. Ezeket a tapasztalatokat adjuk át a gyerekeknek az edzések, népszerűsítő előadások során. Sportolóinkat a klasszikus atlétika versenyire is felkészítjük, hogy sokoldalú tapasztalatot szerezhessenek a különböző megmérettetéseken.

Szemléletformálás

Fontosnak tarjuk, hogy az edzéseken nem csak a monoton fizikai fejlesztéssel foglalkozunk, hanem az élményszerűségre helyezzük a hangsúlyt. Ezzel is meg kívánjuk őrizni a gyerekek érdeklődését, izgalmas, kalandos foglalkozásokkal motiválva őket. Igyekszünk elkerülni, hogy a teljesítmény növelése ne okozzon kiégést, ami sajnos nagyon jellemző az élsportolók körében, ha nagyon fiatalon kezdik el a minőségi munkát. Sokan elhagyják a sportágukat mire elérik a felnőtt kort. Mi éppen azt szeretnénk elérni, hogy felnőtt korra érjenek be a nemzetközi versenyeken való magas szintű helytállásra. Ezért a fizikai terheléseket kiegészítjük játékos gyakorlatokkal, természetismereti kirándulásokkal, ahol az elméleti oktatás is nagy szerepet kap. Célunk, hogy a futósuli tagjai már gyermekkorban azonosuljanak a természet szeretetével, a sportszerűség alapelveivel.

Jövőkép

A jövőben szeretnénk a Nomád Terepfutó Suli tagjait tárgyi eszközökkel támogatni, edzőtáborokat életre hívni, színvonalas, színes programú versenyek szervezésével új célokat, kihívásokat állítani a versenyzők elé. Igyekszünk felkutatni és támogatni a nehéz szociális helyzetű családokat, hogy a sport iránt érdeklődő, jó adottságú gyermekek lehetőséget kapjanak a fejlődésre.

Programunkba szeretnénk a jövőben bevonni a felnőtt korosztályt is, mivel a futás nincs életkorhoz kötve, akár felnőttként is elkezdhető. Érdemes kezdőként szakemberek tanácsát kérni a sérülések, túledzettség elkerülése érdekében.

Új fútóversenyek, teljesítménytúrák szervezésével igyekszünk minden korosztály számára megteremteni a sportolás lehetőségét, és a közösségi élmények felfedezését.

Az alapítvány rendezésében eddig szervezett versenyek

Versenyeink: Alapítványunk, már megalakulása óta szervez önállóan, vagy társszervezetként terepfutó versenyeket.

  • Nomád 60 a Bükk-hegységben, felnőtt táv 66 km és 44 km , gyermek táv 2,5 km. Helyszín: Cserépfalu. A verseny Less Nándor Emléktúra társrendezvénye 2009-től.

  • Mátrabérc-Trail Terepfutóverseny felnőtt táv 56 km. Helyszín: Mátra, 2012-2013.

  • Nomád Baradla Underground Trail  felnőtt táv 16 km, gyermek táv 2 km . Helyszín: Aggtelek, 2012-től 2016-ig.

  • Görömbölyi Terepfutóverseny gyermek táv 1,5-3,5 km. Helyszín: Miskolc-Görömböly, 2011-től.

  • Avalon-Nomád Jótékonysági Mikulás Futás. Miskolctapolca, Avalon park, Bükk- hg. 20014-től.

A felsorolt versenyeken eddig több száz felnőtt és gyermek versenyző állt rajthoz. Családias, jó hangulatú, közösségépítő programokkal színesítette a rendezőség az eseményeket.

Edzőink

Zámbori Zoltán a Nomád Terepfutó Suli megalapítója. Ökológus, földrajztanár. Négyszeres Magyar Bajnok maratonfutó az egyetemi-főiskolás kategóriában, több hazai és külföldi terepfutóverseny győztese, helyezettje. 35 éve foglalkozik atlétikával, ebből 30 éve terepfutással is.

Karlowits Juhász Tamás ultra terepfutó. Többszörös Magyar Bajnok terepfutó. Négyszer teljesítette a világ legnehezebb hegyi futóversenyét, az UTMB-t Franciaországban.

Toborzás

A futás iránt érdeklődő gyerekeknek iskolákban, versenyek helyszínén tartunk előadásokat, filmvetítéseket. Bemutató edzéseken megismerhetik a nebulók a sportág szépségeit, nehézségeit, mindezt jó levegőn, vidám társaságban. Az új futósulis növendékek személyre szabott edzéstematikával zárkózhatnak fel a csapathoz.

Az érdeklődők jelentkezhetnek a kapcsolat menüpontban feltüntetett elérhetőségeinken.

Az alapítvány saját rendezésében eddig szervezett versenyek:

2. Hegyi Váltófutó Magyar Bajnokság
2022.05.28.
Miskolc-Görömböly Pincesor
Részletek
VI. Avalon-Nomád Jótékonysági Mikulás Futás
2021.12.05.
Miskolctapolca, AVALON PARK
Részletek
1. Hegyi Váltófutó Magyar Bajnokság, egyben válogató az U18-as korosztály (2004-2005-ös születésűek) sz...
2021.05.22.
Miskolc-Görömböly Pincesor
Részletek

Támogatóink